Artikkel i Trønder-Avisa

Klatring – en aktivitet for alle
Steinkjer har fått et nytt idrettslag. Et 20-talls personer var til stede da Steinkjer klatreklubb ble stiftet i Kunnskapsparken onsdag 16.november. Arbeidet med å få på plass en fullverdig klatrevegg og buldrevegg i friidrettshallen på Steinkjer Campus er allerede i gang.

Artikkelen sto på trykk i Trønder-Avisa 18. november. Tekst og foto: Pia Marie Lerseth

STYRE OG SPIRER: Steinkjer klatreklubbs yngste medlemmer flankert av det nyvalgte styret i klubben. Fra venstre: Leder Jan Tore Tiltnes, Kristin G. Klausen, Ingvild Magnesen, Elin Wikdahl, Arne Einar Steinkjer, Maria Finvik Skogli, Jon Åge Forfang og Hans Erik Teigen.

Det var stor entusiasme og bred kompetanse samlet da Steinkjer klatreklubb så dagens lys onsdag kveld. Fem initiativtakere har på kort tid sparket i gang et alternativt aktivitetstilbud for Steinkjers befolkning.
– Steinkjer trenger noe annet enn lagidrett. Vi vil skape et miljø for dem som kan å klatre, for dem som har lyst til å prøve klatring, og for alle dem som ikke har funnet sin idrett, sier Hans Erik Teigen, en av entusiastene bak klubben.

Møttes via Facebook
Selv har Teigen aldri klatret. Men da han fikk en klatresele i julegave av datteren som er aktiv klatrer for fem år siden, ble ideen om klatreklubb i Steinkjer unfanget. Han laget en facebookside for å måle interessen. Der fant han Jan Tore Tiltnes. – Jeg hadde akkurat begynt å klatre med elleveåringen på Verdal, og ble nødt til å aktivisere facebookprofilen min igjen for å sjekke ut planene for klubb i Steinkjer, sier Tiltnes. Han ble valgt til klubbleder onsdag kveld, og understreker viktigheten av å få på plass en klubb for å kunne påvirke utviklingen av Steinkjerhallen. – Det er i følge Norges klatreforbund mange halvdårlige klatrevegger rundt omkring som blir liggende brakk. Nå kan vi ta initiativ, og bidra til å få på plass en super klatrevegg og buldrevegg i Steinkjer, sier Tiltnes.

Brattkortkurs og sosial møteplass
Arbeidet med såkalt buldrevegg, en vegg hvor man klatrer horisontalt i lav høyde uten sikring, vil bli igangsatt på dugnad allerde i vinter. Det vil også bli arrangert brattkortkurs, et sikringskurs som har en nedre aldersgrense på 13 år. – Vi kommer til å arrangere felles turer til Levanger og Verdal, slik at alle som vil ta brattkortet får
mulighet, sier Tiltnes. Brattkortet krever ingen klatreferdigheter, men er et kurs i sikringsteknikk, slik at man kan sikre egne barn eller venner i veggen.

Familieidrett
Det var en god aldersmiks på stiftelsesmøte, noe som viser at klatring er en idrett hvor barn og voksne møtes på samme nivå, en familieidrett. Steinkjers klatreklubbs hittil yngste medlemmer er 10-åringene Maria Finvik Skogli og Elin Wikdahl. – Vi har ikke klatret før, men har veldig lyst til å begynne. Vi så en lapp i Steinkjerhallen, og bestemte oss for å bli med i klubben, sier jentene. – Steinkjer har stort fokus på ballidretter og lagspill, det er fint at det kommer et annet tilbud, suplerer mamma Monica Finvik.

Formellt stiftet
Det er tydelig at dette er et etterlengtet tilbud for Steinkjer, for det var ingen problemer med å få folk til å melde seg frivillig til ulike verv i klubben. Både styre, valgkomité og revisorer kom på plass. Guttene bak Snopp Media har lovt å komme opp med gode logoforslag, og klubben har allerede en utdannet klatreinstruktør i sine rekker. Aktiviteten på sosiale medier kommer også til å bli høy. Kontigenten er satt til 50 kroner per medlem, og 100 kroner for et familiemedlemskap. – Vi har jo ingen vegg å tilby ennå, men vil få miljøet opp å gå. Derfor satser vi på lav kontigent til å begynne med, så får vi heller justere den underveis om det blir behov, sier Tiltnes. Enigheten er stor blant initiativtakerne om at klatring er en idrett som passer for alle. – Det er facinerende, og gir stor mestringsfølelse. Desuten krever det samspill, og man lærer seg å stole på den som sikrer. Steinkjer er jo en FYSAK-kommune, og politikerne burde absolutt sørge for at klatreklubben får gode livsvilkår, fastslår styremedlem Ingvild Magnesen.